DIETA HASHIMOTO ► nowa wersja diety już dostępna!

Orkiszowa pizza na Thermomix

Orkiszowa pizza na Thermomix
banner

Ten przepis już od dawna czekał na publikację. Jest to prosty podstawowy przepis na pizzę na Thermomix wykonany z mąki orkiszowej. Pizza jest cieniutka, z chrupiącym spodem i pyszna. W dobie kiedy spędzamy sporo czasu w domu jest to świetny pomysł na obiad czy kolację dla całej rodziny - przenosimy fast food do domu - tyle że w zdrowej wersji. Bo kto powiedział, że pizza musi być niezdrowa :)

W większości przepisów na tej stronie nie znajdziecie produktów zawierających gluten i nabiał, ponieważ po prostu ich nie spożywam. Związane jest to z moim zdrowiem, alergią pokarmową, chorobą Hashimoto, którą udało mi się wyleczyć właśnie na diecie i po prostu lepszym samopoczuciem. Ale orkisz jedzą moje dzieciaki (i ja przy okazji tej pizzy :) dlatego na pewno część takich przepisów pojawi się na blogu :) Zwłaszcza, że gotowanie dla dzieci to nie najłatwiejsza sprawa, wprowadzenie zdrowych nawyków również, także przybywam z pomocą, możecie zacząć od tej prostej pizzy, która podbiła kubki smakowe mojej rodziny :) zobacz rónież przepis na muffinki owsiane z borówkami. Moje kolejne pewniaki dla dziaciaków i nie tylko :)

Dlaczego użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej?

Ponieważ białej mąki nie używam w mojej kuchni jak również w moim cateringu dietetycznym Food Harmony - to po pierwsze, a poza tym jest znacznie zdrowsza, orkisz to odmiana pszenicy, która nie została poddana modyfikacjom i ma więcej białka niż pszenica. Jest dobrym źródłem błonnika, manganu, fosforu, cynku, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Białka orkiszu są lepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym niż białka pszenicy. To co jeszcze wyróżnia orkisz to rodanid – związek o działaniu naturalnego antybiotyku. Mam nadzieję, że przekonałam was do zamiany białej mąki pszennej na orkisz :)

Ten przepis jest przygotowany na jedną pizzę, która zajmuje większość blachy w piekarniku, ale dla mojej rodziny robię zazwyczaj dwie i wtedy można śmiało podwoić składniki. Dodatki możemy użyć dowolne, jakie lubicie. 

Zapraszamy tez do nowej grupy na Facebook - THERMODIETA - DIETY NA THERMOMIX - znajdziecie tu nowości z naszej strony, przepisy, porady i specjalne promocje na diety tylko dla naszych Thermofanów :) W grupie moc!

Zobacz również JEDNODNIOWY DARMOWY JADŁOSPIS Z DIETY FIT NA THERMOMIX - dobrze zbilansowana zdrowa dieta na Thermomix, która wprowadzi Cie w świat zdrowego odżywiania na codzień TUTAJ.

 

WSKAZÓWKI:

  1. Jeżeli robimy podwójną ilość ciasta, w punkcie 2 wyrabiamy 4 min. Mąka orkiszowa wyrabia się trochę inaczej niż pszenna i im dłużej ją wyrabiamy tym ciasto będzie lepsze.
  2. Pamiętaj, żeby nie wyciągać blachy z piekarnika kiedy się nagrzewa, sprawi to że pizza będzie chrupiąca.
  3. Jeżeli nie mamy kaszki manny do posypania papieru do pieczenia, możemy zmielić suchą ciecierzycę na mąkę 10 s/ br. 10. - ja tak zazwyczaj robię. Grudki w kaszce czy mące z ciecierzycy sprawią że ciasto będzie jeszcze bardziej chrupiące.

To może Cię zainteresować!

Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE

Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru 
w dwóch wersjach kalorycznych 
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal

Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ 

porcja18 min
porcja1 pizza

Składniki:

Składniki na ciasto do pizzy
Drożdże suche - 5 g (lub drożdże żywe - 10 g)
Woda 150 ml
Miód - 1 łyżeczka - 10 g
Mąka orkiszowa jasna - 250 g
Oliwa z oliwek - 10 g
Sól morska - 1/2 łyżeczki (3 g)
Składniki na sos pomidorowy
Pomidory z puszki - 1/2 puszki (200 g)
Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Oregano suszone - 1/2 łyżeczki
Bazylia suszone - 1/2 łyżeczki
Sól himalajska - 1 łyżeczka (5 g)
Pieprz cayenne - opcjonalnie
Dodatki
Mozzarella kulka - 100-120 g
Dowolne warzywa - papryka, cukinia, szpinak, pieczarki, szparagi etc.
Bazylia świeża - do dekoracji

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy wodę, drożdże i miód. Mieszamy 30 s/ obr. 2. 
  2. Dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto 3 min/ Interwał. Ciasto będzie się trochę kleić, ale tak ma być.
  3. W międzyczasie natłuszczamy oliwą miskę do której przekładamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą, odkładamy na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość. Przy użyciu żywych drożdży zazwyczaj wystarczy 1 godzina.
  4. W międzyczasie do naczynia miksującego przekładamy składniki na sos pomidorowy - pomidory odsączamy z zalewy, inaczej sos będzie zbyt wodnisty.  Miksujemy 5 s/ obr. 8. Przekładamy do miseczki.
  5. Do naczynia miksującego przekładamy odsączoną i osuszoną i osuszoną ręcznikiem papierowym mozzarellę pokrojoną w kawałki. Możemy nie myć naczynia z pomidorów. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 5.
  6. Warzywa i dodatki kroimy w kosteczkę/ plasterki w zależności czego używamy.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C i zostawiamy w środku blachę. Dzięki temu pizza będzie chrupiąca.
  8. Na dużej desce do krojenia wykładamy papier do pieczenia, posypujemy kaszką manną - to sprawi że pizza będzie jeszcze bardziej chrupiąca.
  9. Z ciasta ugniatamy cienki duży placek z nieco grubszymi brzegami. Im ciasto cieńsze tym moim zdaniem lepsze :)
  10. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, układamy poszatkowane warzywa i dodatki, posypujemy mozzarellą.
  11. Pizzę przekładamy, a raczej zsuwamy z papierem do pieczenia na blachę w piekarniku. Pieczemy ok. 13 minut w zależności od piekarnika. Pizza ma mieć zarumienione brzegi.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow