Orkiszowa pizza na Thermomix
Ten przepis już od dawna czekał na publikację. Jest to prosty podstawowy przepis na pizzę na Thermomix wykonany z mąki orkiszowej. Pizza jest cieniutka, z chrupiącym spodem i pyszna. W dobie kiedy spędzamy sporo czasu w domu jest to świetny pomysł na obiad czy kolację dla całej rodziny - przenosimy fast food do domu - tyle że w zdrowej wersji. Bo kto powiedział, że pizza musi być niezdrowa :)
W większości przepisów na tej stronie nie znajdziecie produktów zawierających gluten i nabiał, ponieważ po prostu ich nie spożywam. Związane jest to z moim zdrowiem, alergią pokarmową, chorobą Hashimoto, którą udało mi się wyleczyć właśnie na diecie i po prostu lepszym samopoczuciem. Ale orkisz jedzą moje dzieciaki (i ja przy okazji tej pizzy :) dlatego na pewno część takich przepisów pojawi się na blogu :) Zwłaszcza, że gotowanie dla dzieci to nie najłatwiejsza sprawa, wprowadzenie zdrowych nawyków również, także przybywam z pomocą, możecie zacząć od tej prostej pizzy, która podbiła kubki smakowe mojej rodziny :) zobacz rónież przepis na muffinki owsiane z borówkami. Moje kolejne pewniaki dla dziaciaków i nie tylko :)
Dlaczego użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej?
Ponieważ białej mąki nie używam w mojej kuchni jak również w moim cateringu dietetycznym Food Harmony - to po pierwsze, a poza tym jest znacznie zdrowsza, orkisz to odmiana pszenicy, która nie została poddana modyfikacjom i ma więcej białka niż pszenica. Jest dobrym źródłem błonnika, manganu, fosforu, cynku, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Białka orkiszu są lepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym niż białka pszenicy. To co jeszcze wyróżnia orkisz to rodanid – związek o działaniu naturalnego antybiotyku. Mam nadzieję, że przekonałam was do zamiany białej mąki pszennej na orkisz :)
Ten przepis jest przygotowany na jedną pizzę, która zajmuje większość blachy w piekarniku, ale dla mojej rodziny robię zazwyczaj dwie i wtedy można śmiało podwoić składniki. Dodatki możemy użyć dowolne, jakie lubicie.
Zapraszamy tez do nowej grupy na Facebook - THERMODIETA - DIETY NA THERMOMIX - znajdziecie tu nowości z naszej strony, przepisy, porady i specjalne promocje na diety tylko dla naszych Thermofanów :) W grupie moc!
Zobacz również JEDNODNIOWY DARMOWY JADŁOSPIS Z DIETY FIT NA THERMOMIX - dobrze zbilansowana zdrowa dieta na Thermomix, która wprowadzi Cie w świat zdrowego odżywiania na codzień TUTAJ.
WSKAZÓWKI:
- Jeżeli robimy podwójną ilość ciasta, w punkcie 2 wyrabiamy 4 min. Mąka orkiszowa wyrabia się trochę inaczej niż pszenna i im dłużej ją wyrabiamy tym ciasto będzie lepsze.
- Pamiętaj, żeby nie wyciągać blachy z piekarnika kiedy się nagrzewa, sprawi to że pizza będzie chrupiąca.
- Jeżeli nie mamy kaszki manny do posypania papieru do pieczenia, możemy zmielić suchą ciecierzycę na mąkę 10 s/ br. 10. - ja tak zazwyczaj robię. Grudki w kaszce czy mące z ciecierzycy sprawią że ciasto będzie jeszcze bardziej chrupiące.
To może Cię zainteresować!
Znasz inne nasze wegetariańskie przepisy na blogu?
DANIA WEGETARIAŃSKIE
Znajdziesz też u nas gotowy plan żywienia na tydzień - wszystko w wersji WEGE bez glutenu/nabiału/cukru
w dwóch wersjach kalorycznych
DIETA WEGE 1500 kcal
DIETA WEGE 2000 kcal
Po więcej naszych diet zapraszamy TUTAJ
Składniki:
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego przekładamy wodę, drożdże i miód. Mieszamy 30 s/ obr. 2.
- Dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto 3 min/ Interwał. Ciasto będzie się trochę kleić, ale tak ma być.
- W międzyczasie natłuszczamy oliwą miskę do której przekładamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą, odkładamy na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi, a nawet potroi swoją objętość. Przy użyciu żywych drożdży zazwyczaj wystarczy 1 godzina.
- W międzyczasie do naczynia miksującego przekładamy składniki na sos pomidorowy - pomidory odsączamy z zalewy, inaczej sos będzie zbyt wodnisty. Miksujemy 5 s/ obr. 8. Przekładamy do miseczki.
- Do naczynia miksującego przekładamy odsączoną i osuszoną i osuszoną ręcznikiem papierowym mozzarellę pokrojoną w kawałki. Możemy nie myć naczynia z pomidorów. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 5.
- Warzywa i dodatki kroimy w kosteczkę/ plasterki w zależności czego używamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220°C i zostawiamy w środku blachę. Dzięki temu pizza będzie chrupiąca.
- Na dużej desce do krojenia wykładamy papier do pieczenia, posypujemy kaszką manną - to sprawi że pizza będzie jeszcze bardziej chrupiąca.
- Z ciasta ugniatamy cienki duży placek z nieco grubszymi brzegami. Im ciasto cieńsze tym moim zdaniem lepsze :)
- Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, układamy poszatkowane warzywa i dodatki, posypujemy mozzarellą.
- Pizzę przekładamy, a raczej zsuwamy z papierem do pieczenia na blachę w piekarniku. Pieczemy ok. 13 minut w zależności od piekarnika. Pizza ma mieć zarumienione brzegi.