PREMIERA DIETA WEGETARIAŃSKA

Najlepszy orkiszowy chleb na Thermomix

Najlepszy orkiszowy chleb na Thermomix

Domowe chleby to jedna z najlepszych rzeczy jakie możesz dla siebie zrobić. Pyszne, chrupiące, zdrowe i co najważniejsze - wiesz co się w nich znajduje. Przygotowanie chleba wiele z was przeraża, ale tak naprawdę nie jest to takie trudne. Kiedyś miałam ogromny problem z przygotowaniem chleba bezglutenowego. Przechodząc na dietę bez glutenu i nabiału, to właśnie chleb był największym problemem. Nie mogłam wyobrazić sobie poranka bez chrupiącej białej bagietki!. Ale na szczęście to było już dawno temu :) Teraz wiem, że przygotowanie chleba nie jest aż tak skomplikowane i czasochłonne, a znając parę fajnych przepisów (czy to bezglutenowych, czy zwykłych) i posiadając Thermomix, zakochasz się w wypiekaniu własnych domowych chlebów. Na razie wrzucam na bloga przepis na ten ulubiony chlebek orkiszowy na każdą okazję, ale na pewno wkrótce pojawi się przepis na chlebek gryczany i bułeczki amarantusowe  - moje ulubione wypieki bezglutenowe:) Na blogu znajdziesz również przepis na Migdałowy keto chlebek z czosnkiem i rozmarynem oraz bezglutenową chałkę cytrynową. 

Chlebek orkiszowy to ulubiony chlebek mojej rodziny, zwłaszcza dzieci. Jest to chleb zawierający gluten z mąki orkiszowej. Dla dzieci i reszty rodziny często zamieniam białą pszenną mąkę właśnie na orkiszową. Jest ona o wiele bardziej zdrowa i nie wpływa destrukcyjnie na jelita tak jak zmodyfikowana pszenna mąka. Orkisz jest dobrym źródłem błonnika, manganu, fosforu, cynku, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Białka orkiszu są lepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym niż białka pszenicy. To co jeszcze wyróżnia orkisz to rodanid – związek o działaniu naturalnego antybiotyku.

Dodatki do chlebów są też równie ważne, można przemycić w nich dodatkową porcję składników odżywczych w postaci siemienia lnianego, migdałów, orzechów, kminku, czarnuszki itp.

Z mąki orkiszowej wychodzi wspaniała pizza orkiszowa na Thermomix :)

WSKAZÓWKA:

  1. Czarnuszkę możemy zamienić na kminek, pestki dynii lub słonecznik.
  2. Ciasto po wyrobieniu jest dość lepkie, nie przejmuj się, tak ma być :)

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy migdały. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 6.
  2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz czarnuszki. Wyrabiamy 3 min/ interwał.
  3. W międzyczasie foremkę do chleba o wymiarach 25cm x 13cm wykładamy papierem do pieczenia. Można użyć też trochę większej foremki, ponieważ ciasto mocno wyrasta.
  4. Ciasto przekładamy do foremki, posypujemy czarnuszką i przykrywamy ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Chleb pieczemy 55 - 60 min. Po wyjęciu czekamy do całkowitego wystygnięcia zanim rozkroimy.

Chlebek pysznie smakuje z pastą z awokado i jajek oraz pastą z zielonego groszku.

Udostępnij: facebook tweeter envelope
Drukujdrukuj
komentarz
komentarz
Thermodieta2021-07-21 23:51:59
Witaj, nie próbowałyśmy - daj znać, jeśli będziesz testować :)
komentarz
Czy można ten przepis zrobić z masełkiem ziołowym jak w przepisie na chlebek ziołowy 2021-07-21 11:47:12
Czy można ten przepis zrobić z masełkiem
komentarz
Thermodieta 2021-07-01 10:27:17
Witaj Wiolka :) Jak najbardziej :) 25g drożdży świeżych = 7 g drożdży instant. Najlepiej rozpuść je w małej ilości wody z przepisu zanim dolejesz je do kielicha. Pozdrawiam
komentarz
Wiolka2021-07-01 09:59:54
Czy mogę zamienić drożdże suche na świeże? Jeśli tak to ile powinnam dodać drożdży swierzych?
komentarz
Thermodieta 2021-05-04 14:17:26

Witaj Bożena, pominąć całkiem nie, ale może spróbuj zastąpić innymi orzechami, powinno się wtedy udać :) Pozdrawiam

komentarz
Bożena 2021-05-03 10:38:01
Mogę ominąć migdały w przepisie bo akurat nie mam w domu
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow kontynuuj zakupuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow