Która DIETA na Thermomix na START?

Keto chlebek czosnkowo-rozmarynowy - bez glutenu

Keto chlebek czosnkowo-rozmarynowy - bez glutenu

Chlebek dla osób na diecie Keto, Paleo, z niskim IG, Bezglutenowej - migdałowy, z siemieniem lnianym, czosnkiem i rozmarynem - bez glutenu, bez nabiału - przepis na Thermomix :) Taki chlebek dostarczy Ci mnóstwo wartości odżywczych, zdrowych tłuszczy a przy tym idealnie nadaje się na śniadanie czy przekąskę do pracy. 

Jest też świetny dla osób zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi w tym Hashimoto. 

Dieta Keto to jeden z tematów o które cały czas pytacie, także na pewno będzie więcej przepisów na Thermomix. W sklepie znajdziecie również dietę Keto - 14 dniowy jadłospis na Thermomix. A ten chlebek koniecznie spróbujcie, jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Thermomix sprawdza się idealnie przy wykonywaniu wszelkich wypieków, świetnie mieli ziarna i orzechy na mąkę i idealnie wyrabia ciasto.

WSKAZÓWKA:

  1. W przepisie możemy użyć gotową mąkę migdałową zamiast całych migdałów - chlebek wyjdzie jaśniejszy i delikatniejszy
  2. Rozmaryn może być świeży lub suszony
  3. Chlebek idealnie sprawdza się jako śniadanie, podwieczorek lub przekąska do szkoły czy pracy
  4. Idealnie smakuje z pastą z awokado i jajek

 

porcja2 min
porcja16

Składniki:

Migdały - 200 g
Siemię lniane - 30 g
Jaja kurze - 4 szt
Mleko migdałowe - 100 ml
Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Oliwa z oliwek - 20 ml
Sok z cytryny - 1 łyżka
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
Sól himalajska - 1 łyżeczka (5 g)
Rozmaryn świeży lub suszony - 2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C
  2. Do naczynia miksującego przekładamy migdały i siemię lniane. Mielimy 10 s/obr. 10. Zgarniamy kopystką ze ścianek, mielimy 6 s/ obr. 10.
  3. Dodajemy czosnek przeciśniety przez praskę i resztę składników oprócz rozmarynu. Mieszamy 30 s/obr. 6.
  4. Dodajemy rozmaryn, mieszamy 20 s/ obr. wsteczne 2.
  5. Foremkę do chleba (24 cm x 11 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Przelewamy masę. Pieczemy przez 30-35 minut.
  7. Czekamy do całkowitego wystygnięcia zanim zaczniemy kroić chlebek na kanapki.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Thermodieta2023-07-28 14:38:17
180C - zerknij do pierwszego punktu przygotowania :)
komentarz
Angelika2023-07-27 20:54:02
Witam jaka temperatura pieczenia ☺️
komentarz
Kasia2023-04-14 10:59:22
Dziekuje:) dodałam 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej i chlebek jest pyszny!:) a czy mogłabym nie dodawac sody? albo dodac zamiast sody wode gazowana? jesli tak to w jakiej proporcji? juz iecej nie zawracam glowy z pytaniami:D
komentarz
Thermodieta2023-04-06 12:28:40
Siemię na babkę jajowatą czy płesznik możesz zamienić :) myślę że jak pominiesz siemię też powinno wyjść, lub dodaj w zamian 2 łyżeczki skrobi np. ziemniaczanej :)
komentarz
Kasia2023-04-06 11:37:20
Jeju, chodziło mi o siemię lniane:) siemię zamieniłam na babkę jajowata, ale ma drobne nasionka i niestety mi nie sprzyja. A całkowicie można to pominąć? (Przez przypadek zadałam chyba pytanie o pominięcie siemienia w przepisie na chleb gryczany????)
komentarz
Thermodieta2023-04-06 11:21:16
W tym przepisie nie ma babki jajowatej :) Możesz zawsze spróbować zamienić i zobacz efekt, ja zazwyczaj używam łusek babki jajowatej :)
komentarz
Kasia2023-04-05 17:55:01
Chlebek pieke już 3 razyb:) jest super. Czy mogę zastąpić babkę jajowata np babka plesznik? W babce jajoqatej są nasiona, a przy moich jelitach niestaty niewskazane:(
komentarz
Thermodieta2023-04-03 18:06:30
Myślę, że tak, możesz pominąć, albo dodać jakieś inne przyprawy jakie lubisz :)
komentarz
Ola2023-04-03 10:54:40
Czy mogę zrezygnować z czosnku? Czy musi być coś w zamian?
komentarz
Thermodieta2023-03-23 12:40:46
Po upieczeniu chlebek może być wilgotny i miękki, przed pokrojeniem musi całkowicie wystygnąć. Masa jest gęsta, ale nie zwarta jak przy tradycyjnych chlebach :)
komentarz
Kasia2023-03-22 19:41:30
Czy chlebek ma być wilgotny po upieczeniu? Czy masa na chleb powinna być płynna czy gęsta?
komentarz
Thermodieta2023-03-12 16:29:39
Tak, pewnie :)
komentarz
Ania2023-03-11 18:20:31
Czy zamiast sody można użyć proszek ? Zrobilam chlebek ale czułam strasznie zapach sody :-(
komentarz
Thermodieta2021-05-03 09:03:17
Witaj, można spróbować, choć nie jestem pewna czy migdaly zmielą się wtedy idealnie na mąke, czosnek jest mokry :) Dodałam do przepisu aby przecisnąc go przez praskę, gdyż tak na pewno jest ok. Spróbuje Twoją wersję, bo ułatwia ona przepis, co jest bardzo ważne w kuchni :) dziękuję za komentarz :)
komentarz
Mariusz 2021-05-02 17:10:26
Czy nie lepiej by było najpierw zmielić w naczyniu czosnek? Np razem z migałami.
komentarz
Thermodieta2021-03-03 21:33:19
Ten na zdjęciu jest z migdałów w skórce, ale wyjdzie też z blanszowanych :)
komentarz
Kasia2021-03-02 10:17:00
Migdały w skórce czy blanszowane?
komentarz
Thermodieta2020-12-30 08:51:38
Keto chlebki tez można zrobić z mąki kokosowej, ale na pewno w innych proporcjach niż w tym przepisie. I nie jestem pewna czy połączenie kokos-czosnek- rozmaryn będzie smaczne :) zazwyczaj na mące kokosowej wychodzą chlebki z delikatna słodyczą.
komentarz
Asia2020-12-28 19:32:28
Czy można użyć mąki kokosowej zamiast migdałowej ?
if($detectDevice->isMobile()){ echo '

Nie przegap żadnych nowych przepisów!

Zapisz się na newsletter:
'; } ?>
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow