Keto chlebek czosnkowo-rozmarynowy - bez glutenu
Chlebek dla osób na diecie Keto, Paleo, z niskim IG, Bezglutenowej - migdałowy, z siemieniem lnianym, czosnkiem i rozmarynem - bez glutenu, bez nabiału - przepis na Thermomix :) Taki chlebek dostarczy Ci mnóstwo wartości odżywczych, zdrowych tłuszczy a przy tym idealnie nadaje się na śniadanie czy przekąskę do pracy.
Jest też świetny dla osób zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi w tym Hashimoto.
Dieta Keto to jeden z tematów o które cały czas pytacie, także na pewno będzie więcej przepisów na Thermomix. W sklepie znajdziecie również dietę Keto - 14 dniowy jadłospis na Thermomix. A ten chlebek koniecznie spróbujcie, jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Thermomix sprawdza się idealnie przy wykonywaniu wszelkich wypieków, świetnie mieli ziarna i orzechy na mąkę i idealnie wyrabia ciasto.
WSKAZÓWKA:
- W przepisie możemy użyć gotową mąkę migdałową zamiast całych migdałów - chlebek wyjdzie jaśniejszy i delikatniejszy
- Rozmaryn może być świeży lub suszony
- Chlebek idealnie sprawdza się jako śniadanie, podwieczorek lub przekąska do szkoły czy pracy
- Idealnie smakuje z pastą z awokado i jajek


Składniki:
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C
- Do naczynia miksującego przekładamy migdały i siemię lniane. Mielimy 10 s/obr. 10. Zgarniamy kopystką ze ścianek, mielimy 6 s/ obr. 10.
- Dodajemy czosnek przeciśniety przez praskę i resztę składników oprócz rozmarynu. Mieszamy 30 s/obr. 6.
- Dodajemy rozmaryn, mieszamy 20 s/ obr. wsteczne 2.
- Foremkę do chleba (24 cm x 11 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
- Przelewamy masę. Pieczemy przez 30-35 minut.
- Czekamy do całkowitego wystygnięcia zanim zaczniemy kroić chlebek na kanapki.