Jak zrobić masło orzechowe w Thermomix? Moje TOP 3 smaki
Jak zrobić masło orzechowe w Thermomix?
Masło orzechowe w moich przepisach przewija się bardzo często. Orzechy kocham za smak i wartości zdrowotne. Dlaczego tak często je wykorzystuje? Jakie mam sposoby na najlepsze masło orzechowe w Thermomix? Zapraszam do wpisu!
Orzechy to moc zdrowych tłuszczy zamknięta w twardej skorupce! Tłuszcze zawarte w orzechach to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych - czyli tzw. dobrych tłuszczy. Jaki wpływ mają na nasze ciało?
- mają właściwości przeciwzapalne
- zawierają fitohormony
- pomagają w odchudzaniu
- zmniejszają ryzyko cukrzycy, nowotworów i chorób serca
- wspierają jelita
- poprawiają wygląd skóry
- wspierają pracę mózgu
Jeśli chodzi o samo masło orzechowe, używam go ciągle: do koktajli, ciast, curry, sosów, marynat, kanapek, tostów, gofrów. W związku z tym, że używam go naprawdę sporo, w pewnym momencie zwróciłam uwagę na jego cenę. Masło orzechowe ze sklepu to spory koszt, dodatkowo często znajdziecie w jego składzie niepotrzebny, a co gorsze nie zdrowy, olej palmowy. W domowym smarowidle znajdzie się tylko to co chcecie. Będziecie mieć także pewność z jakiej jakości orzechów zostało ono wykonane.
Ja do swojego masła używam różnych gatunków orzechów - oczywiście nie wszystkich na raz ;). Tak naprawdę w tym przepisie możecie użyć każdego rodzaju :) Dodatki zależą tylko od wyobraźni i ulubionych smaków. Ja czasami dodaję syrop klonowy, kakao, sól himalajską, wanilię. Moim ulubionym masłem jest klasyczne masło z orzechów arachidowych z solą himalajską.
Moje TOP 3 smaki
A które polubisz Ty? Sprawdź moje ulubione smaki masła orzechowego w Thermomix.
Składniki:
- Orzechy ziemne/ migdały/ orzechy laskowe - 200 g
- Dowolne dodatki (patrz Wskazówki)
Przygotowanie:
- Do kielicha wsypujemy orzechy, ewentualnie dodatki.
- Blendujemy 15 s/obr.10 , następnie ściągamy zawartość kopystką na dno
- powstaje proszek orzechowy. - Miksujemy jeszcze 20 s/obr.6. - powstaje gęsta papka. Ściągamy na dno.
- Miksujemy jeszcze 25 s/obr.5. - powstaje masło.
- Miksujemy 1 min/ obr. 5.
- Ostatni krok możemy przedłużyć o kolejne 15 s/ obr. 5, jeśli chcesz by masło było bardziej płynne. Ten krok możemy powtarzać aż uzyskamy ulubioną konsystencję.
Wskazówki ogólne:
- Nie pomijaj kolejności blendowania i nie miksuj cały czas na najwyższych obrotach, ponieważ orzechy “wyskoczą” na brzegi kielicha, przykleją się i nic nie będzie się blendować :)
- Thermomix ma duży kielich, dlatego kilkakrotne miksowanie i zgarnianie na dno orzechów jest konieczne, przy uzyciu mniejszej ilości orzechów czyli 200 g. Większośc z nas jednak wystarczy taka ilośc, dlatego przepis dostosowałam do kilku porcji.
- Na blogu znajdziesz również przepis na masło orzechowe z większą ilością orzechów i łatwiej się miksuje wtedy. Przepis znajdziesz TUTAJ.
- Do masła możesz użyć różnych dodatków np. szczyptę soli, łyżeczkę syropu klonowego, ziarenka wanilii czy kakao :)
Wskazówki masło migdałowe:
- Do masła migdałowego możesz użyć orzechów w skórce lub blanszowanych. Będzie się między sobą różniło lekko w smaku i kolorze.
- Migdały blanszowane możesz kupić gotowe lub własnoręcznie zblanszować w domu. Wystarczy, że zalejesz orzechy wrzątkiem, poczekasz min 5 minut. Po tym czasie skórka powinna ładnie schodzić, najłatwiej jest ścisnąć orzech palcami, a migdał wyskoczy bez skórki.
Wskazówki masło z orzechów laskowych:
- Masło z orzechów laskowych polecam zrobić z orzechów prażonych.
- Orzechy laskowe możesz kupić już prażone lub zrobić to samodzielnie - na patelni lub w piekarniku.
- Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wrzucamy orzechy na blachę i pieczemy 10-15 minut do zezłocenia. Na patelni prażymy i obserwujemy, by nie zrobiły się czarne.
- Następnie, albo ręcznie obieramy ze skórki, albo wkładamy do ściereczki bawełnianej i masujemy - skórka zostanie na ściereczce :)
Przepisy z masłem orzechowym
Moje ulubione przepisy z masłem orzechowym to KURCZAK SATAY, TWIX oraz ORZECHOWE SMOOTHIE