DARMOWY e-book ► SMOOTHIE do zadań specjalnych 🍹

Jak zrobić masło orzechowe w Thermomix? Moje TOP 3 smaki

data22 październik 2021
Jak zrobić masło orzechowe w Thermomix? Moje TOP 3 smaki

Jak zrobić masło orzechowe w Thermomix?

Masło orzechowe w moich przepisach przewija się bardzo często. Orzechy kocham za smak i wartości zdrowotne. Dlaczego tak często je wykorzystuje? Jakie mam sposoby na najlepsze masło orzechowe w Thermomix? Zapraszam do wpisu!

Orzechy to moc zdrowych tłuszczy zamknięta w twardej skorupce! Tłuszcze zawarte w orzechach to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych - czyli tzw. dobrych tłuszczy. Jaki wpływ mają na nasze ciało?

masło orzechowe thermomix

  • mają właściwości przeciwzapalne
  • zawierają fitohormony
  • pomagają w odchudzaniu
  • zmniejszają ryzyko cukrzycy, nowotworów i chorób serca
  • wspierają jelita
  • poprawiają wygląd skóry
  • wspierają pracę mózgu

Jeśli chodzi o samo masło orzechowe, używam go ciągle: do koktajli, ciast, curry, sosów, marynat, kanapek, tostów, gofrów. W związku z tym, że używam go naprawdę sporo, w pewnym momencie zwróciłam uwagę na jego cenę. Masło orzechowe ze sklepu to spory koszt, dodatkowo często znajdziecie w jego składzie niepotrzebny, a co gorsze nie zdrowy, olej palmowy. W domowym smarowidle znajdzie się tylko to co chcecie. Będziecie mieć także pewność z jakiej jakości orzechów zostało ono wykonane. 

Ja do swojego masła używam różnych gatunków orzechów - oczywiście nie wszystkich na raz ;). Tak naprawdę w tym przepisie możecie użyć każdego rodzaju :) Dodatki zależą tylko od wyobraźni i ulubionych smaków. Ja czasami dodaję syrop klonowy, kakao, sól himalajską, wanilię. Moim ulubionym masłem jest klasyczne masło z orzechów arachidowych z solą himalajską. 

Moje TOP 3 smaki

A które polubisz Ty? Sprawdź moje ulubione smaki masła orzechowego w Thermomix.

Składniki:

  • Orzechy ziemne/ migdały/ orzechy laskowe - 200 g
  • Dowolne dodatki (patrz Wskazówki)


Przygotowanie:

  1. Do kielicha wsypujemy orzechy, ewentualnie dodatki. 
  2. Blendujemy 15 s/obr.10 , następnie ściągamy zawartość kopystką na dno
    - powstaje proszek orzechowy.
  3. Miksujemy jeszcze 20 s/obr.6. - powstaje gęsta papka. Ściągamy na dno.
  4. Miksujemy jeszcze 25 s/obr.5. - powstaje masło.
  5. Miksujemy 1 min/ obr. 5.
  6. Ostatni krok możemy przedłużyć o kolejne 15 s/ obr. 5, jeśli chcesz by masło było bardziej płynne. Ten krok możemy powtarzać aż uzyskamy ulubioną konsystencję. 


Wskazówki ogólne:

  1. Nie pomijaj kolejności blendowania i nie miksuj cały czas na najwyższych obrotach, ponieważ orzechy “wyskoczą” na brzegi kielicha, przykleją się i nic nie będzie się blendować :)
  2. Thermomix ma duży kielich, dlatego kilkakrotne miksowanie i zgarnianie na dno orzechów jest konieczne, przy uzyciu mniejszej ilości orzechów czyli 200 g. Większośc z nas jednak wystarczy taka ilośc, dlatego przepis dostosowałam do kilku porcji. 
  3. Na blogu znajdziesz również przepis na masło orzechowe z większą ilością orzechów i łatwiej się miksuje wtedy. Przepis znajdziesz TUTAJ.
  4. Do masła możesz użyć różnych dodatków np. szczyptę soli, łyżeczkę syropu klonowego, ziarenka wanilii czy kakao :)

jak zrobić masło orzechowe w thermomix


Wskazówki masło migdałowe:

  1. Do masła migdałowego możesz użyć orzechów w skórce lub blanszowanych. Będzie się między sobą różniło lekko w smaku i kolorze.
  2. Migdały blanszowane możesz kupić gotowe lub własnoręcznie zblanszować w domu. Wystarczy, że zalejesz orzechy wrzątkiem, poczekasz min 5 minut. Po tym czasie skórka powinna ładnie schodzić, najłatwiej jest ścisnąć orzech palcami, a migdał wyskoczy bez skórki.


Wskazówki masło z orzechów laskowych:

  1. Masło z orzechów laskowych polecam zrobić z orzechów prażonych.
  2. Orzechy laskowe możesz kupić już prażone lub zrobić to samodzielnie - na patelni lub w piekarniku. 
  3. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wrzucamy orzechy na blachę i pieczemy 10-15 minut do zezłocenia. Na patelni prażymy i obserwujemy, by nie zrobiły się czarne. 
  4. Następnie, albo ręcznie obieramy ze skórki, albo wkładamy do ściereczki bawełnianej i masujemy - skórka zostanie na ściereczce :)

Przepisy z masłem orzechowym

Moje ulubione przepisy z masłem orzechowym to KURCZAK SATAY, TWIX oraz ORZECHOWE SMOOTHIE 

 

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
komentarz
Sonia2022-03-28 17:47:26
Bardzo dobre masło wyszło! Polecam!
komentarz
Thermodieta2021-11-17 10:44:18
Twój problem znam i chodzi tutaj o stare lub suche migdały :) wtedy właśnie wychodzi taki piach. W tym przepisie użyłyśmy migdałów z Lidla :)
komentarz
Marta2021-11-17 08:25:48
Mam pytanie o masło migdałowe. Robię masła nagminnie i je uwielbiam. Jeszcze nigdy nie udało mi się jednak zrobić masła migdałowego. Ostatnio robiłam wg jakiegoś kosmicznego przepisu z angielskiego Cookidoo- miksowałam przez 60s na 10, studzilam na balkonie… i powtarzałam cykl chyba z 6 razy. Masło było nadal bardziej lepkim piachem niż masłem. Jak robicie Wasze masło? Podpiekacie migdały? Heeeelp:)
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij
arrow