Dieta SIRTFOOD w praktyce

Sałatka z komosy ryżowej, awokado, borówek z dressingiem z kolendry i limonki

Sałatka z komosy ryżowej, awokado, borówek z dressingiem z kolendry i limonki
banner

Kolejny przepis na sycącą sałatkę, idealną jako lunch na upalne dni i nie tylko. Sałatki to też jeden z lepszych pomysłów na zdrowe i lekkie kolacje. Polecam spróbować i zastąpić tradycyjną kanapkę pyszną i aromatyczną sałatką. W naszym cateringu dietetycznym FOOD HARMONY sałatka lub zupa to podstawa naszej kolacji i idealnie się to sprawdza :)

Dziś pod lupę bierzemy komosę ryżową i kolendrę. Składniki, które uwielbiam i mają wspaniałe właściwości zdrowotne.

Komosa ryżowa czyli Quinoa (ryż peruwiański) - bezglutenowa, lekkostrawna o uniwersalnym zastosowaniu kasza. Często zaliczana do SUPERFOODS, czyli produktów o wyjątkowych właściwościach odżywczych i antyoksydacyjnych. Zawiera żelazo, magnez, cynk, potas, wapń, witaminy E, D i B. Jest też bogata w błonnik, korzystnie wpływa na jelita i ma NISKI INDEKS GLIKEMICZNY. Ponieważ jest tez dobrym źródłem białka i zawiera aminokwasy egzogenne, których nasz organizm sam nie syntezuje, jest produktem idealnym dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Quinoa zawiera również kwas linolenowy, który zmniejsza stany zapalne w naszym organizmie.

Kolendra świeża - Zioło przypominające natkę pietruszki, choć o zupełnie innym, bardziej wyrazistym smaku. Jedni ją kochają, drudzy nienawidzą :) polecam pokochać ponieważ listki tej roślinki mają ogromną moc. Oprócz witamin i minerałów, które zawiera kolendra, najważniejsza z mojego punktu widzenia jest ZDOLNOŚĆ DO OCZYSZCZANIA ORGANIZMU Z METALI CIĘŻKICH! A w obecnym świecie znajdziemy ich wiele w produktach spożywczych i kosmetycznych, w lekach czy szczepionkach. A kolendra ma zdolność wiązania metali ciężkich i ich wydalania z organizmu!

Dlatego moja dzisiejsza sałatka jest naładowana listkami świeżej kolendry. W połączeniu z komosą ryżową, limonką i borówkami mamy BOMBĘ ANTYOKSYDANTÓW, witamin i zdrowych tłuszczy  w jednej miseczce.

salatka_z_komosy_ryzowej

Zapraszamy do nowej grupy na Facebook - THERMODIETA - DIETY NA THERMOMIX - znajdziecie tu nowości z naszej strony, przepisy, porady i specjalne promocje na diety tylko dla naszych Thermofanów :) W grupie moc!

Zobacz również JEDNODNIOWY DARMOWY JADŁOSPIS Z DIETY FIT NA THERMOMIX - dobrze zbilansowana zdrowa dieta na Thermomix, która wprowadzi Cie w świat zdrowego odżywiania na codzień TUTAJ.

Jeżeli chcesz skutecznie oczyścić organizm, a przy tym zjeść pysznie i zdrowo bez uczucia głodu, polecam naszą DIETĘ NA THERMOMIX - DETOX JAGLANY - wegański, bez glutenu i nabiału!  Znajdziecie tam przepis na najlepsze placuszki z komosy ryżowej - bez jajek :)

 

porcja16 min
porcja2

Składniki:

Składniki na sałatkę
Orzechy nerkowca/ migdały - 20 g
Cebula czerwona - 30 g
Komosa ryżowa - 100 g
Awokado - 100 g
Kukurydza w zalewie (odsączona) - 70 g
Borówki amerykańskie - 70 g
Kolendra świeża - 1 garść
Sól himalajska - do smaku
Składniki na dressing
Olej z pestek winogron - 30 g
Kolendra świeża - 1 garść
Limonka - sok z 1/2 sztuki
Papryczka chili (obrana bez pestek) - 10 g
Miód/ syrop z agawy - 10 g

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy pestki dyni i orzechy nerkowca. Rozdrabniamy 2 s/ obr. 6. Przekładamy do miseczki.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy obraną cebule w kawałkach. Rozdrabniamy 3 s/ obr. 5.
  3. Przygotowujemy dressing. Do naczynia miksującego przekładamy wszystkie składniki na dressing. Miksujemy 10 s/ obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego i powtarzamy czynność. Dressing przelewamy do miseczki.
  4. Do naczynia miksującego wlewamy 1 l wody, zakładamy koszyczek, wsypujemy komosę ryżową, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Gotujemy 15 min/ 100°C/ obr. 4. Wyjmujemy koszyczek za pomocą kopystki, przelewamy zimną wodą lub zostawiamy do przestygnięcia.
  5. W międzyczasie awokado kroimy w kostkę, drugą garść kolendry szatkujemy, przekładamy do miseczki razem z cebulą, kukurydzą i borówkami.
  6. Dodajemy komosę, mieszamy, dodajemy dressing, mieszamy.
  7. Całość posypujemy rozdrobnionymi pestkami dyni i orzechami.

Smacznego :) Polecam również przepis na mego sycącą sałatkę  z pieczonymi batatami, makaronem z cukinii i wegańskim sosem serowym

Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow